Piątek :-)
Z notatnika kulinarnego grup językowych + wieczorne disco!
Grupy języka hiszpańskiego pojechały do Warszawy na warsztaty kulinarne do restauracji meksykańskiej Santa Catarina. Najpierw wysłuchaliśmy opowieści o obchodach Dia de Muertos w Meksyku, potem uczniowie wspólnie robili kukurydziane tortille, tacos i deser, a na koniec ozdabiali „calaveras” czyli cukrowe czaszki.
„Francuskie” grupy z klas I, II oraz III wybrały się na degustację francuskich dań w restauracji Monami przy ul. Francuskiej (a jakże!) w Warszawie. Menu okazało się nadzwyczaj bogate: deski serów i wędlin francuskich, wspomniane żabie udka i ślimaki, gryczane naleśniki z kurkami, owoce morza, fondue serowe i confit z kaczki z pyszną karmelizowaną cebulą. A na deser tarty cytrynowe, crêpes suzette oraz crème brulée… Palce lizać. Spędziliśmy kilka godzin na tarasie wśród zieleni w przyjemnym towarzystwie Wieczorem odbyła się “potańcówka”. Dobre zakończenie dnia! Na marginesie warto dodać, że didżejem był tegoroczny maturzysta – energia i humor dopisywały!