Absorbcja światła…
8 marca odbyło się kółko biologiczne, podczas którego sprawdzaliśmy możliwości szkolnego spektrofotometru (urządzenia umożliwiającego zmierzenia jak bardzo roztwór pochłania światło przy różnych długościach fali).
Najpierw uczennice eksperymentalnie wyznaczyły współczynnik absorpcji (ε) roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) przy długości fali 600 nm. Następnie bezbłędnie wyznaczyły stężenie innych przygotowanych roztworów siarczanu miedzi (zgodnie z prawem Lamberta-Beera). Sporządzone przez uczennice widmo absorpcyjne referencyjnego roztworu siarczanu miedzi pokazano na zdjęciu 1.
Następnie chcieliśmy sprawdzić w jaki sposób barwniki roślinne absorbują światło. W tym celu uczennice wyekstrahowały barwniki z liści szpinaku i różanecznika oraz z czerwonych i żółtych owoców papryki. Ekstrakcja została przeprowadzona poprzez ucieranie materiału roślinnego w moździerzu z 95% roztworem alkoholu etylowego oraz wirowanie. Następnie uczennice sporządziły widma absorpcyjne przygotowanych roztworów. Na zdjęciu 2 przedstawiono otrzymane widmo absorpcyjne chlorofili z liści rododendronu (wyraźne maksima absorpcji przy 380, 430 i 650 nm), które umożliwiają zachodzenie fotosyntezy.
Na zdjęciu 3 otrzymane widmo absorpcyjne karotenoidów z żółtej papryki (maksimum absorpcji przy 440 nm).
Autorkami widm absorpcyjnych są: Kinga Gomółka, Maria Koźbiał, Agnieszka Mykytyn, Maria Sokala, Laura Szczepanik